Straipsniai – 2024

Tik stiprių nervų žmonėms: motina neapgynė savo dukros, kai šią jos akyse brutaliai žagino tėvas („www.delfi.lt”, 2024-10-20)

Ji nuoga sėdėjo ant lovos krašto ir žiūrėjo, kaip sutuoktinis brutaliai žagina savo nepilnametę dukrą. Ji nieko nedarė, kad nutrauktų į kamuoliuką susigūžusios ir siaubingai klykiančios mergaitės kančias. Ji net nešaukė, nebandė jo nustumti ar suduoti, – tiesiog laukė, kol šis baigs patenkinti savo gyvulišką aistrą.  

„Bijojau, kad jis nužudys ir mane, ir dukrą“, – vėliau ašarodama bandė teisintis motina.  

„Mama verkė, gulėjo, nes nieko negalėjo padaryti, – ir aš verkiau, rėkiau, bet tėtis man delnu užspaudė burną, o kai paskui „baigė“, apsirengė ir išėjo – mums neleido palikti kambario, su mama tebegulėjome lovoje“, – keturiolikmetė sunkiai rinko žodžius apie baisiausią savo jauno gyvenimo patirtį.

Ji nebuvo vienintelė, nukentėjusi nuo savo tėvo – kartą jis kitą dukrą bandė išžaginti automobilyje, kai su šia važiavo į namus iš parduotuvės. Bandė, nes staiga kažkodėl persigalvojo, o gal tiesiog nesugebėjo, – paskui su dukra važiuodamas į namus elgėsi taip lyg nieko nebūtų nutikę – domėjosi, kaip dukra gyvena, kaip jai tądien sekėsi mokykloje.  

Tokią pačią patirtį turėjo ir jos sesuo – tėvas su ja lytiškai santykiavo tame pačiame automobilyje, o paskui dukrą vertė tylėti ir niekam nepasakoti.  

Šie siaubingi prisiminimai niekuomet neišnyks iš abiejų mergaičių atminties – tai, ką su jomis padarė jų pačių tėvas, švelniai tariant, šokiruoja. Ne ką mažiau slegia, kad jis iki šiol net nepateikia atsakymų, kodėl taip pasielgė su savo vaikais.  

„Neslėpsiu, ši istorija apie sesutes, tvirkintas ir prievartautas jų tikro tėvo, smarkiai sukrėtė mūsų centro komandą – epizodas apie tai, kad motina, pati išrengta, dalyvavo viename iš prievartavimų, iš viso yra protu nesuvokiamas ir keliantis daug sunkių emocijų“, – neslėpė Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė.  

Ši siaubinga šeimos drama nutiko viename nedideliame Lietuvos miestelyje – siekiant apsaugoti nuo savo tėvo nukentėjusias mergaites, Delfi.lt neatskleis ne tik vietovės, kur tai įvyko, bet ir savo dukras nuskriaudusio tėvo vardo ir pavardės. Šiuo metu jis jau yra įkalintas – jam iškeltą baudžiamąją bylą dėl seksualinio tvirkinimo, išžaginimo, sveikatos sutrikdymo, fizinio skaumo sukėlimo bei grasinimo nužudyti išnagrinėjęs teismas nusprendė 42 metų vyrą nuteisti aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme. Tiesa, jis galėjo būti įkalintas ketveriais metais ilgiau, tačiau vyras pripažino jam pateiktus kaltinimus, tikino, kad gailisi dėl savo padarytų nusikaltimų, todėl jam iškeltoje byloje buvo atliktas sutrumpintas įrodymų tyrimas ir bausmė sumažinta trečdaliu.

Ši bausmė nė kiek nesumažins nepilnamečių mergaičių skausmo – kai tėvas po aštuonerių metų iš kalėjimo išeis į laisvę, ko gero, jis jau negalės grįžti į savo šeimą, kuri jau išsikraustė iš namų, kuriuose gyveno, bet tikrai norės susitikti su savo vaikais, kurių šeimoje yra ir daugiau. O tai seksualinę prievartą patyrusioms sesutėms iš naujo atvers žaizdas, kurios tikrai niekada neužgis.  

„Nepilnametė dukra patyrė sistemingą ir brutalų tėvo pažeminimą, fizinį smurtą, ne vieną priverstinį lytinį aktą, daugybę ilgą laiką trunkančių tvirkinamųjų veiksmų epizodus, dvasines kančias ir išgyvenimus, dėl ko ne tik pasikėsinta į seksualinį neliečiamumą, bet ir padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas jai, kas gali kelti jos pagrįstą nerimą dėl jos šeiminio gyvenimo ateities, – apkaltinamajame nuosprendyje teismas nurodė, kad panašius nemalonius pojūčius ir išgyvenimus patyrė ir daugiausia kartų žagintos mergaitės sesuo. – Nusikaltimai nepilnamečių dukrų atžvilgiu padaryti artimoje aplinkoje, kur vaikai turėtų jaustis saugūs, o dvasinius išgyvenimus bei stresinę situaciją sukėkė artimiausias asmuo – jų tėvas, kas objektyviai dar labiau sunkina nepilnamečių nukentėjusiųj patirtus neigiamus dvasinius išgyvenimus.“  

Nuo tėvo nukentėjusioms sesutėms nereikėjo dalyvauti teisme – ikiteisminio tyrimo metu jos buvo apklaustos pas teisėją, taip pat nuolat bendravo su psichologėmis. Su specialistais teko bendrauti ir nepilnamečių motinai – ji kaltino save, kad nesugebėjo apginti savo dukros tada, kai jos akyse prievartavo šios tėvas, jos sutuoktinis, taip pat, jog anksčiau nepastebėjo, kad šis seksualiai išnaudoja abi dukras. Prievartauja, o ji nieko nežino. Nors ne – kartą tokių įtarimų buvo, bet ji nieko nepadarė, kad sužinotų, ar tai yra tiesa.  

„Nusikalstami, itin šiurkštūs ir žiaurūs tėvo veiksmai mergaitėms turėjo ypač neigiamų emocinių pasekmių, jos patyrė brutalų pažeminimą, jos visada ir net iki šiol jaučia nerimą, jas kankina baimė, jog tai gali pasikartoti, – apie siaubingą sesučių gyvenimo patirtį kalbėjo joms atstovavęs advokatas. – Mergaitės nesijautė ir iki šiol nesijaučia saugios būdamos viešumoje, sunkiai užmigdavo, negali susikaupti, tapo apatiškos aplinkai ir aplinkiniams žmonėms, jaučia pažeminimą kitų žmonių atžvilgiu, nes tai, ką patyrė iš tėvo, turėjo ne kartą pasakoti svetimiems žmonėms – pareigūnams ir psichologams.“

Teisininkas neslėpė, kad mergaitei, kurią tėvas išžagino jos motinos akyse, net buvo uždrausta dalyvauti tėvo teisme, ji iki šiol yra prižiūrima medikų, o šie neteikia vilčių, kada potrauminio streso simptomai išnyks ir ar iš viso išnyks.  

„Išlieka didelės baimės dėl mergaitės ateities“, – atviravo jis.

Advokatas pabrėžė, kad šioje baisioje šeimos dramoje didelį stresą patyrė ir nukentėjusių mergaičių motina, nes savo namuose ji buvo mušama ir žeminama, jai buvo grasinama peiliu.  

„Moteris iki šiol jaučia neigiamas pasekmes: padidėjusį jautrumą, baimę, įtampą, – kalbėjo jis. – Šie įvykiai, o ypač nusikalstami veiksmai prieš vaikus jai sukelia neigiamas emocijas ir išgyvenimus, ji jaučiasi pažeminta, nerimauja dėl artimųjų. Moteris yra pažeidžiama, o jai pagalbą teikiantys psichologai nurodė, kad konsultacijų metu ji išlieka susikausčiusi ir itin nedrąsi, bendrauja ir atsiveria ribotai, temos nepalaiko, neplėtoja, be to, jie pastebėjo, jog moteris stengiasi vengti situacijos, kai yra liečiama traumuojanti skausmingos prievartos situacija, ji nori nukreipti pokalbį mažiau aktualia tema.“  

Anot advokato, moterį nuolat kamuoja pasikartojantys košmariškai sapnai, dėl to atsiradęs nuovargis, trūksta poilsio, suprastėjęs darbingumas.  

„Jai ir toliau reikalinga psichologinė pagalba“, – sakė jis.  

Kad nesugebėjo apginti savo dukrų nuo jų tėvų, nepadarė nieko tuomet, kai šis jos akyse grasindavamas vieną jų išžagino, moteris negali sau atleisti – jau po baisių įvykių, kai jos sutuoktinis buvo uždarytas už grotų, ji savo motinai verkdama prisipažino, jog nebenori gyventi, privalo nusižudyti.  

„Ji nieko nenorėjo papasakoti, bet aš jos nepalikau ramybėje, kol galop pasakė, kad sutuoktinis, mano žentas, jai liepė žiūrėti, kaip jis šios akyse prievartavo savo dukrą, – siaubingas detales pareigūnams atskleidė mergaičių močiutė. – Ji pasakojo, kad sutuoktinis jai buvo prirėmęs peilį prie kaklo ir sakė, jog jeigu ši pabėgs, jis išžudys ir išpjaus visus vaikus, taip pat ir ją pačią.“  

Per apklausą policijoje moteris sakė, kad dukra vengia kalbėti apie šeimos tragediją, teisinosi, jog anksčiau nieko įtartino nebuvo pastebėjusi.  

„Bet ji man prisipažino, kad anksčiau vienos savo dukros dažnai klausdavo, kodėl ši verkia namuose, dažnai yra liūdna, kas nutiko, tačiau ši nieko nepapasakodavo, o ir pati anūkė, kai vėliau paklausiau, kas įvyko namuose, man nieko nepasakojo, tik verkė“, – aiškino jos senelė.  

Tuo metu nepilnamečių motinos sesuo pareigūnams prisipažino, kad iš karto po sesers sutuoktinio sulaikymo ši jai prisipažino, jog jai gaila ne tik seksualinę prievartą patyrusios dukros, bet ir į areštinę uždaryto sutuoktinio.  

„Sesuo sakė, kad nori nusižudyti, labai verkdavo, ne kartą kartojo, jog nerimauja ir dėl jos akyse išžagintos dukros, ir dėl į areštinę uždaryto sutuoktinio, – prisipažino liudytoja. – Po visų įvykių, kai sesers vyras buvo uždarytas į areštinę, mano sesuo su vaikais atvažiavo gyventi pas mus į namus, mes stengėmės sužinoti kuo daugiau, kas įvyko. Ne iš karto, bet pavyko – atviriausi buvo vaikai. Jie papasakojo, kad jų tėvas ne kartą pakeldavo ranką prieš jų mamą, tai dažniausiai būdavo tuomet, kai šis buvo apsvaigęs nuo alkoholio. Vienas vaikų man prisipažino, kad net bijodavo tėvo, jis pats matė, kaip šis lįsdavo prie nepilnametės jo sesers. Jis prie visų kambaryje gulėjusių vaikų liesdavo dukrą, o kartą, kai berniukas miegojo, tėvas atėjo į lovą ir manė, jog liečia savo dukrą, nors iš tikrųjų tuos veiksmus jis atliko su sūnumi. Vaikas taip pat papasakojo, kad kartą matė, kaip tėvas kieme buvo atsigulęs ant jo sesers, o kai jis paklausė, ką šie daro, tėvas atsakė, jog žaidžia.“

Nepilnamečių mergaičių motina, anot jos sesers, išgirdusi šį berniuko pasakojimą, tada prisipažino,kad „turėjo negerų įtarimų“ dėl savo sutuoktinio, nes kartą savo akimis matė, kaip šis prie miegančios dukros masturbavosi.  

„Daugiau apie tai sesuo man nieko nepasakojo, manau, ji bijojo, nes tik dabar, kai ji gyvena mūsų namuose, prisipažino, kad jos sutuoktinis anksčiau grasindavo ją papjauti ar sumušti“, – nepilnamečių motinos sesuo pareigūnams aiškino, jog ši iki šiol taip ir neišdrįso garsiai pripažinti, jog namuose patirdavo fizinį smurtą.  

Anot jos, apie tai bijojo kalbėti ir daugiausiai kartų seksualinę prievartą patyrusi nepilnametė mergaitė: „Tėvas jai grasino, kad jeigu kam nors apie tai pasakys, jis iš pradžių papjaus visą šeimą, o paskui – ir save“.  

Tuo metu keturiolikmetė mergaitė, apklausta pas ikiteisminio tyrimo teisėją, pasakojo, kad pirmas kartas, kai iš tėvo patyrė seksualinę prievartą, buvo tuomet, kai ji miegojo savo lovoje.  

„Tada pajutau, kad kažkas mane liečia, labai išsigandau ir jį atstūmiau, – pasakojo nepilnametė. – Nuo tada tai kartojosi gana dažnai, o vieną dieną, kai važiavome į miestą, savo automobilį vairavęs tėtis nusuko į nuošalesnę vietą, o tada pradėjo prie manęs lįsti, o tada išprievartavo. Bandžiau priešintis, stengiausi jį atstumti, bet jis buvo stipresnis ir aš nieko negalėjau padaryti. Kai viskas baigėsi, jis nieko nesakė ir lyg nieko nebuvę grįžome į namus – pakeliui jis manęs klausė, kaip sekasi mokykloje.“  

Mergaitė neslėpė, kad po šio įvykio labai bijojo, jautėsi nejaukiai ir buvo sunku suprasti, kas vyksta.  

Kad tėvas ją išprievartavo, pirmiausiai sužinojo kartu augantys jos broliukai ir sesutė.  

„Jie pastebėjo, kad pasidariau labai keista, tada manęs paklausė, kas atsitiko, o aš papasakojau, – siaubingą istoriją pasakojo keturiolikmetė. – Mama apie tai nieko nežinojo, apie tai jai papasakojau visiškai neseniai, po įvykių namuose. Tą dieną su kitais vaikais buvome išėję pasivaikščioti, kai mums telefonu paskambino mama, o kai sugrįžome, pamatėme, kad ji yra apsiverkusi… Mama man pasakė, kad tėtis jai grasino peiliu, buvo labai supykęs, nes aš su juo nemiegu… Mama pasakė, kad jeigu aš nemiegosiu su tėčiu, jis papjaus mamą. Ji mums liepė pasislėpti, todėl mes visi išbėgome iš namų. Bet mama netrukus man paskambino ir liepė sugrįžti. Tada namuose nuėjome į savo kambarį, tėtis mamai liepė mane pakviesti į jo kambarį. Tada mano broliukai su sesute iššoko pro langą ir nubėgo pas kaimynus kviestis pagalbos. Paskui į mano kambarį atėjo apsiverkusi mama ir pasakė, kad eičiau pas tėtį, nes kitaip jas papjaus. Nesutikau, bet paskui pamačiau, kad tėtis ateina su peiliu, todėl man teko nueiti… Kambaryje tėtis man ir mamai liepė nusirengti ir atsigulti, tada nusirengė ir jis…“  

„Kai tėtis mane prievartavo, mama verkė, gulėjo, nes nieko negalėjo padaryti“, – pridūrė nepilnametė.  

Vėliau, kai tėvas patenkino gyvulišką aistrą, apsirengė ir išėjo iš kambario, tačiau neleido išeiti nei nepilnametei dukrai, nei jos motinai.  

„Po kelių minučių išgirdome, kad kažkas atvažiavo į mūsų kiemą – sužinojome, jog tai buvo policija“, – pridūrė ji.

Per apklausą nepilnametė prisipažino, kad apie anksčiau patirtą seksualinę prievartą bijojo papasakoti savo motinai, nežinojo, ar ši jai padės, ar tiesiog supyks.  

Apie patirtą prievartą pareigūnams papasakojo ir jos sesuo, kuri neslėpė žinojusi, jog tėvas prievartauja ir jos seserį. Apie tai, anot jos, žinojo ir kiti vaikai.  

„Kai tėtis ateidavo naktį į mūsų kambarį ir lįsdavo prie sesers, mes pabusdavome ir jis išeidavo iš kambario“, – sakė nepilnametė.  

Tuo metu mergaičių motina policijos tyrėjams aiškino, kad nežinojo, jog sutuoktinis seksualiai išnaudoja savo dukras. Pasakodama apie tą dieną, kai šis jos akyse išžagino dukrą, moteris prisipažino, kad su sutuoktiniu namuose gėrė degtinę, vėliau jis nuėjo miegoti, o kai atsibudo, pasigedo iš namų išėjusių vaikų, todėl jai kartą smogė į veidą.  

„Jis liepė paskambinti vaikams ir pasakyti, kad šie pareitų į namus, o tada iš kažkur pasiėmė peilį ir pradėjo man grasinti, aiškino, jog visus papjaus dėl to, kad niekas nenori su juo lytiškai santykiauti“, – kalbėjo moteris.  

Vėliau, kai sutuoktinis jos akyse lytiškai santykiavo su nepilnamete dukra, moteris sakė gulėjusi šalia, bet nieko negalėjo padaryti.  

„Kai vyras prievartavo dukrą, buvau šoke, negalėjau pajudėti, užsimerkiau, nes nebenorėjau matyti, kas vyksta, – moteris prisipažino, kad tuo metu, kai sutuoktinis žagino dukrą, jis peiliu jau negrasino, jį buvo padėjęs ant stalo. – Dukra labai verkė, gulėjo kaip akmenukas, mums pabėgti nebuvo jokių galimybių, be to, bijojau palikti kitus vaikus, nes vyras grasino, jog papjaus.“  

Motina pareigūnams aiškino nežinojusi, jog sutuoktinis seksualiai išnaudojo savo dukras, tačiau įtarė, kad kažkas yra negerai, nes jau keletą metų jos nebenorėjo su juo kartu važiuoti automobiliu į parduotuvę.  

Kodėl savo seksualinius poreikius nusprendė tenkinti su nepilnametėmis dukromis, jų tėvas negalėjo paaiškinti, tačiau tikino, jog išėjęs į laisvę planuoja lankytis pas psichiatrus ir psichologus „dėl tokių savo potraukių“, taip pat pabrėžė, jog nevartos alkoholio.  

Vyras pripažino jam pateiktus kaltinimus, neslėpė, jog prievartą patiriančios dukros verkdavo, bandydavo priešintis, bet dėl savo jauno amžiaus to negalėjo padaryti.  

„Negaliu pasakyti, kodėl savo dukrą išžaginau žmonos akyse, – aiškino vyras. – Suprantu, kokią blogą įtaką padariau jų tolesniam gyvenimui.“  

Komentaras  

Kristina Mišinienė, Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) vadovė 

 Seksualinė prievarta prieš vaikus yra labai sunkiai paaiškinamas reiškinys, neretai mes nenorime, tiesiog negalime apie tai girdėti – žinojimas, kad tai vyksta visai šalia mūsų, yra sunkiai pakeliamas.  

O jeigu prievartautojas tūno pačioje saugiausioje vaikui vietoje, jo namuose?  

Paskutinius kelerius metus, dėka reiklesnio, profesionalesnio tyrėjų, prokurorų, teisėjų požiūrio į šį nusikaltimą, mes vis dažniau išgirstame apie aukų kančias, sukeltas jų suaugusių artimųjų.

Neslėpsiu, ši istorija apie sesutes, tvirkintas ir prievartautas jų tikro tėvo, smarkiai sukrėtė mūsų centro komandą. Epizodas apie tai, kad motina, pati išrengta, dalyvavo viename iš prievartavimų, iš viso yra protu nesuvokiamas ir keliantis daug sunkių emocijų.  

Nevyriausybiniame sektoriuje pagalbos teikėjai vis dar neturi vieningos nuomonės apie tai, kiek moteris, kuri nuolat patiria smurtą, kuriai yra grasinama susidorojimu, yra pati atsakinga už šalia esančių ir neapgintų vaikų kančias. Bet kokiu atveju, šioje istorijoje suaugusieji buvo susitaikę su patiriamu smurtu, panašu, jog ir vaikų seksualinis išnaudojimas nebuvo jiems naujiena.  

Be čia paminėtų atgrasių, šokiruojančių įvykių šioje tarsi eilinėje šeimoje, mums ši byla atskleidė ir pačios valstybės sukurtas teisinio vaikų atstovavimo spragas. Valstybės garantuojamoje teisinės pagalbos tarnyboje dirbantis advokatas, įtrauktas į specialiai apmokytų vaikų advokatų sąrašus, sužinojęs apie šį atvejį, atvyksta pas sutrikusią, pasimetusią vaikų motiną į namus ir įtikina ją … vaikų atstovavimo paslaugas iš jo pirkti! O dar už tokią sumą, jog teismas, išgirdęs advokato pretenzijas ir įvertinęs vidutiniškai įdėtas pastangas, nusprendžia tik dalinai kompensuoti moteriai staiga labai brangia tapusią „nemokamą“ pagalbą.

 

Dėmesio!                                                     

Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.                                                     

Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją. Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.                                    

Publikuota: 2024-10-20,  https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/tik-stipriu-nervu-zmonems-motina-neapgyne-savo-dukros-kai-sia-jos-akyse-brutaliai-zagino-tevas-120056620