Straipsniai - 2018

VERGAIS AUKAS PAVERTUSIAI ŽMONIŲ PREKEIVIŲ GAUJAI – NUOSPRENDIS: VADEIVOS SIUNČIAMI Į KALĖJIMĄ ("WWW.LRYTAS.LT", 2018-10-15)

Kauno apygardos teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį žmonių prekeivių gaujos nariams ir jų bendrininkei, įtikinėjusiai auką duoti melagingus parodymus. Iš penkių teisiamųjų į kalėjimą nuspręsta pasiųsti du nusikaltėlius.

 Lietuvoje ir užsienyje veikusi gauja įklampindavo tautiečius į skolas, o paskui versdavo daryti nusikaltimus. Prekybos žmonėmis ir reketo byloje nukentėjusiais pripažinti septyni vyrai iš įvairių Lietuvos miestų ir rajonų tačiau aukų galėjo būti gerokai daugiau. Prieš teismą stojo iš Kauno kilęs 34 metų emigrantas Tomas Žemrieta, Kauno rajone gyvenantys broliai 34 metų Andrejus Pliškinas ir 30 metų Lukas Pliškinas, Vokietijoje statybininku dirbęs 30 metų Deividas Bapkauskas ir 36 metų kaunietė Deimantė Jasevičienė. Jungtinėje Karalystėje vadybininku dirbančiam T.Žemrietai skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė, o A.Pliškiną nuspręsta įkalinti 4 metus. Tyrėjų duomenimis, šie vyrai buvo gaujos vadeivos. L.Pliškinui skirta lygtinė pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmė, o D.Jasevičienė už poveikį nukentėjusiajam privalės sumokėti 1,8 tūkst. eurų baudą.
Vienintelis D.Bapkauskas buvo išteisintas, neįrodžius jo kaltės. Prokurorė G.Večerinskienė siūlė T.Žemrietai, broliams Pliškinams ir D.Bapkauskui skirti realias laisvės atėmimo bausmes, o D.Jasevičienei – piniginę baudą.  Nepaisant sunkių nusikaltimų, visi grupuotės nariai teismo laukė nesuimti, sumokėję užstatus nuo 1,5 iki 15 tūkst. eurų. T.Žemrieta ir A.Pliškinas kalėjime atsidurs, jei jų skundus atmes aukštesnės instancijos teismas. Sunkiai galą su galu sudurdavę tautiečiai patikėjo nusikaltėlių pažadais, jog Anglijoje jiems bus parūpintas legalus darbas ir mokamas pakankamai didelis atlyginimas. Tačiau realybė buvo kitokia: žmonių prekeiviai naujiesiems emigrantams darbo ieškoti neskubėdavo. Atvykusiems į Angliją būdavo skolinami pinigai būsto nuomai, maistui ir kitoms išlaidos, kol jiems neva bus surastas darbas. Įklimpę į skolas, apgautieji sulaukdavo grasinimų kuo greičiau jas atiduoti – priešingu atveju atsidurs gatvėje ir sulauks fizinių bausmių. Nusikaltėliai liepdavo vogti ir sukčiauti, o gautą nešvarų uždarbį atiduoti už įsiskolinimus.

Žiauriai mušdavo aukas 

Prekeivių žmonėmis aukos grobdavo brangius automobilius, labdarai skirtas prekes. Per prievartą nusikaltėliai tapusiems lietuviams būdavo brukami suklastoti dokumentai – naudodamiesi jais, jie svetimais vardais atsidarydavo sąskaitas bankuose. Kai kurie nepavydėtiną padėtį patekę tačiau bandė priešintis, tačiau būdavo žiauriai sumušami. Šiose sąskaitose atsidurdavo nusikalstamu būdu gauti pinigai, kuriuos, įtariama, pasisavindavo T.Žemrieta su savo sėbrais. D.Jasevičienė įkliuvo dėl poveikio vienam nukentėjusiajam. Įtariama, jog ji įtikinėjo auką duoti melagingus parodymus, kurie būtų naudingi grupuotės nariams.Įtariama, jog T.Žemrietos gauja turėjo daug bendrininkų Lietuvoje ir užsienio šalyse.Nepaisant teisėsaugos surinktų svarių įrodymų, grupuotės nariai savo kaltę neigė.  

Dėmesio!Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.

Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

Autorius: Vygandas Trainys

Publikuota: 2018m. spalio 15d., https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/kriminalai/2018/10/15/news/vergais-aukas-pavertusiai-zmoniu-prekeiviu-gaujai-nuosprendis-vadeivos-siunciami-i-kalejima-7905022/