Straipsniai - 2018

TYLĖJO, NES BIJOJO NEGAUTI VALGYTI: APIE NAMUOSE PATIRTĄ SIAUBĄ MERGAITĖ IŠRĖKĖ PSICHIATREI ( „DELFI.LT”, 2018-01-29)

Penkeri metai patėvio žaginimo, prievartavimo ir teroro. Tą patyrė viena Šiauliuose gyvenanti mažametė, apie patirtą prievartą prasitarusi tik psichiatrei. Mergaitė tylėjo įbauginta, kad, jeigu kalbės, mama viena nesugebės išmaitinti visos šeimos ir jiems gresia badas.
Siekiant apsaugoti mažametės interesus, nei jos, nei kitų šios bjaurios istorijos dalyvių asmens duomenys straipsnyje neatskleidžiami.
Šiaulių apygardos teismas netrukus turėtų baigti nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje patėvis teisiamas dėl mažamečio asmens žaginimo bei seksualinio prievartavimo. Vyras kaltinamas tuo, kad 2013–2017 m. namuose tenkino lytinę aistrą su mažamete podukra. Patėvis ne tik kaišiojo rankas po mergaitės drabužiais, lietė ir gnaibė jos krūtis, lietė jos lytinius organus, tačiau vėliau ėmėsi žaginimo, prievartavimo, su ja lytiškai santykiavo.
Patėvis prieš mergaitę naudojo jėgą ir fizinį smurtą, grasino jos šeimos nariams susidorojimu.
Kaip pastebi šeimai, kurioje dabar auga mergaitė, padedanti Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) programos „Prieš seksualinę prievartą“ koordinatorė Bernadeta Dumskytė, mergaitė buvo seksualiai išnaudojama nuo 8-erių metų. Statybose dirbantis patėvis ją netgi veždavosi kartu į darbą, kur ji tariamai turėdavo padėti, o vėliau būdavo per prievartą liečiama intymiose vietose, verčiama atlikti oralinį ir žaginama.
„Prievarta truko 5 metus ir išaiškėjo tik tada, kai mergaitė psichiatrei lyg sprogusi išrėkė, kas su ja yra daroma. Ji tiek laiko tylėjo, nes jai, vaikui, buvo grasinama, kad, jei kam nors prasitars, bus susidorota su jos šeima“, – pasakojo B. Dumskytė.
Klausiama, kodėl tiek metų tylėjo, mergaitė aiškino maniusi, kad saugo savo šeimą. Ji buvo įtikinta, kad, jeigu kalbės, mama viena nesugebės išmaitinti visos šeimos ir jiems visiems gresia badas. Taigi, sako B. Dumskytė, šis veikėjas yra ne tik smurtautojas, bet ir profesionalus manipuliatorius.
Mergaitė kankinasi dieną naktį
Jau beveik metus mergaitė ir jos jaunesnis neįgalus broliukas auga pas močiutę, ši tapo laikinąja anūkų globėja. Pašnekovės aiškinimu, šiuo metu mergaitė lankosi pas psichikos sveikatos specialistus, gydosi traumos pasekmes, vartoja vaistus. Mergaitę kankina intensyvūs košmarai, epizodais puola suicidinės mintys, nekontroliuojami pykčio priepuoliai.
Vaikai su močiute auga, nes tarnyboms kilo įtarimų, ar apie šeimoje prievartaujamą dukrą nieko nežinojo mergaitės mama.
„Mergaitei reikia psichologo ir psichiatro pagalbos, tačiau Šiauliuose tėra vienas gydytojas, pas jį sunku patekti. Didžiausia problema, kad mes nepatenkame, o turimi vaistai nebepadeda, juos būtina keisti, reikia eiti pas gydytoją. O berniukas yra su negalia, turi galvos smegenų vandenę, dalis smegenyčių žuvusios, be to, vargina labai stiprus bronchitas“, – situaciją apibūdina laikinai vaikus globojanti močiutė.
Globėjos teigimu, dėl patiriamos įtampos psichologo pagalbos šiandien reikėtų ir jai pačiai. Kaip sako moteris, vaiko teisių apsaugos specialistams turinti skambinti ji pati.
enolė įsitikinusi: vaikų mama, jos dukra, niekuo dėta ir apie sugyventinio prievartavimus nieko nežinojo. Močiutė nori, kad vaikai greičiau galėtų grįžti pas mamą.
„Mama prieš savo vaiką nenusikalto. Ji nieko nežinojo, išeidavo į darbą ir pasitikėjo žmogumi, kuris iš tiesų nebuvo geras. Aš dar pateisinu mergaitės paėmimą iš šeimos, nes ji nukentėjo. Bet dėl berniuko – didžiausios abejonės. Vaikas su negalia, jam labai reikalinga mama, jam padaryta didžiulė trauma, taigi gydytojai su juo dar ilgai dirbs“, – kalba močiutė. Jos aiškinimu, pas ją augdami vaikai vis tiek jaučia diskomfortą – skaičiuoja laiką, kada ateis mama. Moteris teigia, kad mama atžalomis rūpinasi.
Šiaulių Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) specialistams kritiką žeria ir KOPŽI atstovė B. Dumskytė. Jos teigimu, tyrimo pradžioje Šiaulių miesto VTAS sprendimai buvo griežti ir konkretūs, tačiau per visą laikotarpį pasidomėti, kokios šio sprendimo pasekmės pačiai mergaitei ar net jos globėjai, esą niekas nesiteikė.
„Močiutė buvo palikta viena tvarkytis su vaikais, kuriems reikalingas ypač didelis dėmesys ir rūpestis. Mergaitės, patyrusios tokių siaubingų traumų, kurių pasekmės turbūt lydės ją visą likusį gyvenimą, teisėms teisme teko atstovauti pačiai močiutei, padedant advokatei.
Vaiko teisių atstovai nesiteikė dalyvauti nė viename teismo posėdyje, kol nebuvo pakviesti liudyti. Mes labai džiaugiamės, kad močiutė yra karingai nusiteikusi šiuo klausimu, gerai pagalvojus, ne kiekvienas taip galėtų. Kas iš tiesų Lietuvos sistemoje yra atsakingas tokiais atvejais? VTAS teigia, kad atvejus tik kuruoja, bet pagalba nėra jų atsakomybė. Ar tada nevyriausybinėms organizacijoms imtis valstybės funkcijos ir vietoje VTAS atlikti tam tikrus darbus?“, – klausia B. Dumskytė.
Jos nuomone, atsakingos institucijos, dirbdamos su mergaite, turėtų dirbti ir su pačia mama, nes ji mažų mažiausiai žinojo apie šeimoje naudojamą smurtą.
Mamai vaikus grąžins tik žodį tarus teismui
Šiaulių miesto savivaldybės VTAS vyr. specialistė Eglė Lazdauskienė išsakytus priekaištus griežtai atremia.
„Tai yra netiesa ir šmeižtas, mūsų skyrius su šeima aktyviai dirba. Pagal įstatymą mes negalime įvardinti nei pavardės, nei adresų, tačiau, jei kalbame apie šią situaciją, šeima skyriui gera žinoma, su ja nuolat padidintu intensyvumu dirba socialiniai darbuotojai. Mama šiandien be galo nori pasiimti vaikučius, tačiau vykstantys teismo procesai to neleidžia“, – kalbėjo E. Lazdauskienė.
Jos teigimu, jei pasibaigus teismo procesui mama kreipsis su prašymu susigrąžinti vaikus, skyrius spręs. Abu vaikai mamos laukia ir nori su ja matytis. Tačiau tolesnė situacija priklausys nuo teismo, kuris turi nustatyti, ar mama nežinojo apie dukros šeimoje patiriamą prievartą.
Specialistės aiškinimu, pagalba reikalinga ne tik mergaitei, bet ir jos broliukui, ir ji yra teikiama: vaikai lanko specialią mokyklą, kurioje nuo 8 val. ryto iki 17 val. vakaro teikiama visokeriopa kompleksinė pagalba. Taip pat globėja tapusi močiutė vykdo „Užuovėjos“ rekomendacijas asmenims, nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Bendradarbiaujama ir su psichikos sveikatos centrais, ir su reikalingais gydytojais.
„Su globėja susitinkame labai dažnai, dar ir susiskambiname, mums globėja jokios kritikos nepažėrė, perklausėme jos, gal ko nepasako, gal vengia prašyti pagalbos, tačiau moteris patikino, kad visa pagalba jai suteikiama. Mes padėti stengiamės visomis išgalėmis.
Negaliu atsakyti už jų žodžius, tačiau tai, ką jie sako, tikrai netiesa. Mes tą galėtume pagrįsti ir dokumentais“, – kalbėjo savivaldybės atstovė.
E. Lazdauskienės aiškinimu, vaikai su mama gali matytis kasdien – teismas jokių apribojimų dėl bendravimo su atžalomis neskyrė. Specialistės aiškinimu, mama vaikus geranoriškai lanko ir juos padeda išlaikyti, tai daryti yra skatinama, tačiau, kol vyksta teismo procesas, globa įforminta močiutei.
Mergaitė parašė laišką teisėjui
Tačiau tai dar toli gražu ne visos šeimos bėdos. Kaltinamas pedofilas buvo sulaikytas, tačiau netrukus paleistas į laisvę skiriant 20 val. per parą namų areštą. Vėliau ši kardomoji priemonė, nepaisant močiutės skundų ir prašymų užtikrinti mergaitės saugumą, buvo dar palengvinta.
Jam nustatytas namų areštas ir įpareigojimas gyventi atskirai nuo podukros, nesiartinti arčiau jos mažesniu nei 500 metrų atstumu, nebendrauti ir neieškoti ryšių su mergaite, sugyventine, vaikus globojančia močiute. Kaltinamajam nurodyta darbo dienomis nuo 18 val. iki 7 val. būti savo namuose.
Tačiau teisiamasis kreipėsi į teismą nurodydamas, kad jo darbovietė gavo užsakymą vienoje Palangos sanatorijų montuoti langus, todėl jis negalės kiekvieną vakarą nurodytu metu grįžti namo. Teismas patenkino prašymą langų montavimo periodu būti ne namuose, o Palangoje. Teismas įsiklausė į kaltinamojo motyvą, kad šis norintis dirbti ir išlaikyti vaiką.
Vaikų globėja tam prieštaravo.
Močiutės teigimu, teisiamas patėvis nesilaiko arešto sąlygų, eina į socialinius tinklus, taigi trikdo nukentėjusią mergaitę. Ši teisėjui pati parašė laišką, kuriame aiškino besijaučiant tarsi įsprausta tarp keturių sienų, nesijaučianti saugi, turinti vaikščioti su suaugusių palyda.
„Labai deklaruojamos vaiko teisės, bet jos šiuo metu pažeidžiamos – vaikai neturi laisvės, jie negali išeiti, kada nori. Nes kada jis laisvėje, aš negaliu vaikui užtikrinti jo saugumo. Įsivaizduokite, vedu mergaitę iš mokyklos, ji staiga sustoja ir žiūri į vieną tašką. Klausiu, ką ji pamatė, o ši atsako apsipažinusi. Ji bijo, nes jai, jei prasitars, buvo prigrasyta išžudyti visą šeimą“, – pasakojo močiutė.
Ji skundžiasi, kad kaltinamasis neišlaiko ir savo neįgalaus sūnaus. Neseniai jis po teismo posėdžio močiutei davė 20 eurų, tačiau, sako ši, vien sauskelnių pakuotė, kurių vis dar reikia neįgaliam penkiamečiui, kainuoja 7,19 eur.
Močiutei antrina B. Dumskytė. Jos aiškinimu, taikant lengvesnes kardomąsias priemones, mergaitė negali ramiai vaikščioti gatvėmis, nes niekas negali garantuoti jos saugumo. Taigi ją 5 metus prievartavęs patėvis dabar gali dirbti tame pačiame mieste, kur mergaitė gyvena ir mokosi. Deja, apgailestauja ji, globėjos kartu su advokate rašyti skundai buvo atmesti.
Pasak B. Dumskytės, teismai vyksta jau beveik metus ir dažnai mergaitė išsako, kad gailisi apie prievartą prasitarusi. Mat dabar ji patiria daug streso, jaučiasi izoliuota, niekur negali viena išeiti, jaučia nuolatinę baimę ir įtampą.
Dėmesio!
Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.
Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.
Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
Autorius: Mindaugas Jackevičius