Straipsniai - 2017

PROSTITUCIJOS TINKLĄ LIETUVOJE MEZGĖ IR AUKŠTOSIOS MOKYKLOS DARBUOTOJAI („LIETUVOSDIENA.LRYTAS.LT”, 2017-03-16)

Kauno pareigūnai ketvirtadienį paskelbė atskleidę prostitucijos tinklą. Dvylika merginų iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir net Lotynų Amerikos buvo pardavinėjamos įvairiuose Lietuvos miestuose. Pusę atlygio už jų darbą pasiimdavo aštuoni lietuviai. Tarp jų yra ir aukštosios mokyklos darbuotojų.
„Tyrimas pradėtas dėl prostitucijos organizavimo ir vadovavimo bei įtraukimo į ją. Įtarimai pareikšti 8 asmenims, grupei vadovavo moteris, joje yra keturi vyrai ir keturios moterys. Įtariamųjų bus ir daugiau“, – sakė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis.
Surinkus pakankamai duomenų, padedant Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių apskričių policijos įstaigoms, organizuota tarpregioninė įtariamųjų sulaikymo operacija.
Vienas po kito įvairiuose Lietuvos miestuose sulaikytos keturios moterys (56-erių, 30-ies, 27-erių ir 22-ejų metų) bei keturi vyrai (41-erių, 37-erių, 34-erių ir 21-erių metų).
Duomenys leidžia manyti, kad prostitucijos tinklą organizavo jauna moteris, gyvenanti ne Lietuvoje, veikusi per Lietuvoje gyvenančius pažįstamus patikėtinius.

Prostitucijos tinko organizatoriai anksčiau nebuvo žinomi policijai. Jie dirbo įmonėse, Kauno aukštosiose mokyklose. Pareigūnų teigimu, jie susiję draugystės ryšiais.

Į nusikalstamą veiklą buvo įtrauktos merginos iš Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos. Viena jų – iš Lotynų Amerikos valstybės.
Jos buvo viliojamos internetu. Skelbimuose buvo siūlomas gerai apmokamas (iki 200-300 eurų per dieną) darbas Lietuvoje.
Skelbimai apie siūlomą darbą buvo talpinami tarptautiniuose tinklapiuose ir skelbimų portaluose.
Uždarbis – tūkstantis eurų per dieną
Turimais duomenimis, merginos galėjo teikti seksualines paslaugas iki 15 asmenų per dieną, o uždarbis siekti iki 750 eurų.
Uždarbį organizatoriai ir prostitucijos paslaugas teikusios merginos dalydavosi per pusę. Per vieną dieną organizatorių grupės pajamos buvo apie 1 tūkst. eurų.
Prostitucijos tinklas veikė apie metus laiko. Merginos buvo nuolat keičiamos.
Pareigūnai neigė, kad apie nusikalltimą pranešė į tinklą įpainiotos aukos. Kas kreipėsi į pareigūnus, jie nedetalizavo.
Anot prokuroro T.Staniulio, visos merginos žinojo, kuo užsiims Lietuvoje.
Jas įtariamieji pasitikdavo prie oro uosto, nuveždavo į miestą, kur jau būdavo rasta gyvenamoji vieta, ten jos gyvendavo ir teikdavo seksualines paslaugas.
Dėl saugumo merginos buvo vežamos iš vieno miesto į kitą – Šiaulius, Klaipėdą, Vilnių ir Kauną. Apie paslaugas buvo skelbiama internete.
Pareigūnai atliko kratas merginų gyvenamosiose vietose, viešbučiuose, transporto priemonėse, savadautojų namuose.
Įtariamiesiems paskirtos griežtos kardomosios priemonės. Tačiau prokuroras nenurodė, ar įtariamieji sulaikyti. Dalis jų bendradarbiauja su teisėsauga.
Merginoms – 20-30 metų. Šiuo metu jomis rūpinasi „Caritas“, kuris pareigūnams labai padėjo atliekant tyrimą.
Pareigūnai taip pat sieks nustatyti, kas pirko prostitucijos paslaugas.
Už prostitucijos organizavimą ir vadovavimą įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.
Dėmesio!
Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.
Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.
Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
Autorius: Ligita Lanauskienė