Straipsniai - 2018

PREKYBA VAIKAIS – ŠALIA MŪSŲ („ATVIRAKLAIPEDA.LT”, 2018-02-02)

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija, vadovaujama L. Žukausko, baigė nagrinėti bylą dėl prekybos vaikais Švėkšnos (Šilalės raj.) specialiojoje mokykloje 2013 – 2015 m.
Sunkiai suvokiami įvykiai, kai iš visos Lietuvos atvykę sekso pirkėjai mergaites prievartaudavo šalia mokyklos pamokų metu, skaudžiausiai smogė paauglėms, kurios tiek bendraamžių, tiek mokyklos personalo buvo laikytos „atstumtosiomis“.  Kita grupelė taip vadinamų „lyderių“ jas pardavinėjo už cigaretes, alkoholinius gėrimus, pinigus.
Ikiteisminio tyrimo medžiagą kruopščiai surinko Tauragės AVPK kriminalistė A. Kasmauskytė, o jai vadovavo ir pirmos instancijos teisme kaltinimą palaikė Klaipėdos apygardos prokuroras R. Ušinskas. Visoms 7 nukentėjusioms mergaitėms psichologinę, teisinę pagalbą teikė Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras, kurio skyrius Klaipėdoje veikia nuo 2003 m.
Daug nuostabos sukėlė praėjusių metų kovo mėnesį paskelbtas būtent  Klaipėdos apygardos teisėjo R. Preikšaičio sprendimas – jis neįžvelgė čia prekybos žmonėmis, pora sekso pirkėjų išteisino, kitus nubaudė simbolinėmis bausmėmis.
Aukščiausiojo Teismo teisėjai įvykius specialiojoje mokykloje traktavo jau visai kitaip, konstatavo vykusią prekybą vaikais, o vaikų prievartautojus nuteisė griežtomis bausmėmis, pora „dėdžių“ gavo net po 7 ir 8 metus nelaisvės!
Beje, šis teismas pasisakė ir apie nepriežiūrą, netvarką, tvyrojusius minėtoje mokykloje, pacitavo ir pedagogų, psichologės pasisakymus, kuriuose suaugusieji teigė „nesureikšminantys vaikų seksualinių paslaugų teikimo faktų“. Gėda jiems!
Dėmesio!
Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.
Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.
Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
Autorius: Žavinta Norvilė