Straipsniai - 2017

POLICIJA IR CARITAS RAGINA ATKREIPTI DĖMESĮ Į PAŽEIDŽIAMUS ŽMONES („SIAURE.LT”, 2017-03-09)

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Panevėžio miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė R. Gustaitienė susitiko su Lietuvos Caritas atstove Panevėžyje Jolita Zaborskiene ir aptarė 2017 metų bendradarbiavimo gaires. Lietuvos Caritas kalbėjo apie nerimą keliančias problemines sritis, pabrėžė, kad baugina dažnesnė prekyba žmonėmis atvejai, ypač kai aukomis tampa nepilnamečiai. Aptarta, kad pažeidžiamiausi asmenys, kurie tampa nusikaltėlių aukomis, – vaikai ir paaugliai, bėgantys iš namų, gyvenantys nepilnose ar socialinės rizikos šeimose, linkę pažeisti įstatymus ir tvarką. Į tokias pinkles dažnai patenka niekur nedirbantys, nesimokantys, neregistruoti darbo biržoje asmenys. Todėl labai svarbu, kad žmonės, pastebėję savo aplinkoje, jog toks asmuo dingo ilgesnį laiką, oficialiai neįsidarbino, tačiau, akivaizdu, jog gavo pajamų, pasidomėtų, ar tam žmogui viskas gerai, ar nepatiria prievartos, ar jam nereikia pagalbos, o pasitvirtinus įtarimams kreiptųsi į specialistus. Į vergiją patenka ne tik moterys ar merginos. Vaikinai ir vyrai išvežami į kitą šalį, kur juos verčia nusikalstamų grupuočių nariams atiduoti bedarbio ar socialinę pašalpą. 12–17 metų vaikus, jaunuolius verčia elgetauti, vogti ar užsiimti prostitucija.
Lietuvos Caritas ragina nepraeiti pro šalį. Neturėdamas paprastų socialinių ryšių aplinkoje (tiek čia, Lietuvoje, tiek Anglijoje, vieta šiuo atveju ne tiek svarbi) žmogus tampa visiškai pažeidžiamas. Kaip tik todėl tikroji pagalba iš bendruomenių – užmegzti ir išlaikyti ryšį. Domėtis, pažinti, kalbėti, išlaikyti kontaktą su socialiai pažeidžiamais žmonėmis yra labai svarbu. Atskirtis daro žalą ne tik joje atsidūrusiems žmonėms, bet ir mums – bendruomenes padaro trapias, susiskaldžiusias, be tarpusavio pasitikėjimo. Pagalba prasideda nuo kiekvieno žmogaus mažutės pastangos truputį daugiau pasidomėti, nepraeiti pro šalį, skirti kelias akimirkas, imtis nedidelės iniciatyvos.
Lietuvos policija ir Lietuvos Caritas siūlo pamatyti tokius pažeidžiamus žmones ir kreiptis į Lietuvos Caritas. Jis suteiks nemokamą advokatą, padės sugrįžti namo iš svečios šalies, jei reikės suteiks laikiną prieglobstį ar kitą pagalbą.

Panevėžio skyrius Katedros a. 7, Panevėžys,
socialinė darbuotoja Monika Murnikaitė,
socialinė darbuotoja Jolita Zaborskienė, tel. 8 634 79523, el. p. panevezys@anti-trafficking.lt
PAGALBA TEIKIAMA NEMOKAMAI
Programos vadovė Kristina Mišinienė,
tel. (8 37) 32 3300,mob. tel. 8 671 32 147, el. p. caritas@anti-trafficking.lt