Straipsniai - 2017

PO 15MIN TYRIMO APIE IŠNAUDOJAMUS UKRAINIEČIUS – IKITEISMINIS TYRIMAS („15MIN.LT”, 2017-03-28)

Po 15min publikacijos apie Lietuvoje įdarbinamus, tačiau atlygio neatgaunančius ukrainiečius Klaipėdoje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kaip informavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vyriausioji tyrėja Daiva Baužienė, tyrimas pradėtas dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo bendrovėje „Bimater“.
„Yra žinoma, kaip ukrainiečiai buvo įdarbinti, žinome tiekėjus, tačiau tyrimas – ne dėl prekybos žmonėmis, o dėl apgaulingos apskaitos“, – teigė tyrėja.
15min rašė apie tai, kaip į Lietuvą dirbti atvykę ukrainiečiai skundžiasi neatgaunantys atlyginimų. Darbo inspekcija dėl to taip pat buvo pradėjusi tyrimą, o jos teisininkai situaciją vadino prekyba žmonėmis, tačiau policija verslininkų veiksmuose neįžvelgė prekybos žmonėmis. Ukrainiečius buvo įdarbinusi bendrovė „Bimater“.

Ši bendrovė ir parūpino ukrainiečiams darbą vienoje Klaipėdos metalo apdirbimo gamyklų. Tačiau su ukrainiečiais neatsiskaityta.

Jos vadovas Marius Urbonas 15min neneigė, kad liko skolingas ukrainiečiams. Tačiau jis teisinosi, kad sumažėjus užsakymams po kurio laiko ukrainiečiams negalėjo pasiūlyti darbo, todėl pasiūlė važiuoti namo į Ukrainą. Šie atsisakė ir toliau liko gyventi „Bimater“ nuomojamame bute Klaipėdoje.
M.Urbonas antradienį 15min teigė sulaukęs policijos vizito, buhalterijoje pareigūnai gavo visus prašomus dokumentus. „Ko jie prašė – mes viską pateikėme. Mes nevykdėme jokios apgaulingos veiklos, tačiau pripažįstu, kad nežinojome, kaip su tais ukrainiečiais dirbti. Jie pateikė darbo vizas, pagal tai mes ir įdarbinome vienoje Klaipėdos gamykloje“, – sakė jis.
M.Urbonas skundėsi, kad po policijos ir Darbo inspekcijos dėmesio Klaipėdos gamykla nutraukė sutartį, o pati „Bimater“ bendrovė įsiskolino valstybei, „Sodrai“. Verslininkas teigė daugiau neįdarbinantis ukrainiečių. Tačiau antradienį su 15min susisiekė dar vienas ukrainietis Aleksandras, kuris skundėsi, kad „Bimater“ jam ir jo tautiečiams liko skolinga pinigų už darbą. Tačiau „Bimater“ vadovas neigia kam nors esantis skolingas. „Jie meluoja, vaidina aukas. Mes norėjome jiems padėti, o štai kaip viskas baigėsi“, – apgailestavo verslininkas, kuris dabar dirba įmonėje jau kitu pavadinimu – „Perela“.
Dėmesio!
Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.
Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.
Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.