Straipsniai - 2013

PAAUGLĖS PAGALBOS ŠAUKSMO NIEKAS NEIŠGIRDO ("KAUNO DIENA", 2013-09-18)

Narkotikų primaitinta, grupės vyrų prievartauta šešiolikmetė dėl visko pati kalta. Tokios versijos laikosi Kauno policininkai. Paauglės tėvų teigimu, pareigūnai jai pagalbos rankos neištiesė nei tuomet, kai buvo prievartaujama, nei po to.

Pareigūnai atsuko nugarą

Eilinėje kauniečių šeimoje, su rūpestinga mama ir patėviu bei jaunesne sesute gyvenanti šešiolikmetė šiandien nelanko mokyklos. Didelės įvairių narkotikų dozės ir masiniai prievartavimai paauglę palaužė per kelias savaites. Kol kas nežinoma, kada ji atsities ir ar bus nustatyti kaltininkai. Merginos tėvai ir artimieji įsitikinę, kad nusikaltėliai nežinomi dėl abejingų policijos pareigūnų kaltės. Liudytojų teigimu, policininkai traukė pečiais, kai nepilnametė buvo prievartaujama, o vėliau ją įkalbinėjo sakyti, kad viską darė savo noru.

„Šis pavyzdys rodo, kad policija nei gina mūsų, nei saugo, nei padeda. Akivaizdus pareigūnų bejėgiškumas, nenoras dirbti savo darbo. Matyti, kad jiems taip tiesiog patogiau”, – policijos pareigūnų abejingumas šokiravo Lietuvos „Carito” projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms” socialinė darbuotoja Milita Žičkutė.

Įsiminė besikeičiantys veidai

Gabijos (tikras vardas redakcijai žinomas) gyvenimas aukštyn kojomis apsivertė, kai ji šią vasarą susipažino su aštuoneriais metais vyresniu vaikinu. Merginos mama kategoriškai uždraudė bendrauti su anksčiau teistu kauniečiu, tačiau, regis, jo atsikratyti nepavyko. Prieš mėnesį paauglė ėmė dingti iš namų, sugrįžusi būdavo apsvaigusi, išbalusi, elgėsi nebūdingai, ją krėtė šaltis, pykino. Tėvai įtarė, kad dukrai kažkas vis pakiša narkotikų, tačiau merginos nusaugoti nepavyko. Paskutinį kartą ji prapuolė rugpjūčio pabaigoje.

Paskutinio vasaros pirmadienio vakarą Gabija pati paskambino jos ieškančiam tėvui ir pranešė, kad buvo įviliota ir prievarta laikoma vieno V.Putvinskio g. daugiabučio bute. Dukros vaduoti išskubėjęs tėvas šaukėsi policijos pagalbos, tačiau pareigūnai tryško abejingumu. Pasak tėvo, į nurodytą vietą atvykę policininkai pareiškė, kad be pastiprinimo į butą nesiverš, ir pagrasino, kad vyro laukia sankcijos, jei paaiškės, kad pranešimas melagingas. Pagalbos maldaujančiam tėvui pareigūnai išvažiuodami pažadėjo, kad vėliau atvyks padėti galintys specialistai, tačiau jie nepasirodė. Iki kitos dienos vidurdienio prie buto durų lūkuriavęs vyras pats įsiveržė į vidų. Iš buto spruko keli vaikinai, Gabija buvo leisgyvė.

Išvaduota apsvaiginta ir išprievartauta mergina buvo perduota medikų globai. Jie merginos organizme aptiko penkių rūšių narkotinių medžiagų: nuo kokaino iki amfetamino. Rasta ir psichotropinių vaistų pėdsakų. Narkotikų prifarširuota mergina prisimena ne viską. Ryškiausiai įstrigo keistas svaigulys ir besikeičiantys vyrų veidai.

„Mergaitę bandoma įtraukti arba ji jau įtraukta į prostituciją. Už jos stovi suteneriai, kurie ją pratina prie narkotikų, pelnosi iš jos kūno, ją naudoja kaip daiktą, perleidžia iš rankų į rankas”, – pasakojo M.Žičkutė.

Svaigulį ir besikeičiančius vyrų veidus Gabija teprisiminė ir po vieno ankstesnio savo pradingimo. Tąkart ji svaiginta ir prievartauta Ramučiuose.

Įkalbinėjo keisti pasakojimą

Prievartavę paauglę vyrai nenustatyti iki šiol. Regis, policija jų nė neketina ieškoti, nes Gabijos apklausos protokole rašoma, kad mergina svaiginosi ir su nepažįstamų vyrų grupėmis santykiavo kone savo noru.

„Protokole surašyta visai kitokia istorija, nei Gabija pasakojo prieš ir po apklausos. Ji sakė, kad Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai įtikinėjo, kad nieko kaltinti neverta, nes bus tik blogiau – neva tyrėjai pas ją vis važinės į namus ir mokyklą, todėl viskas iškils į viešumą, visi sužinos”, – pasakojo M.Žičkutė.

Gabija buvo apklausiama Kauno klinikų Psichiatrijos klinikoje, motinai laukiant už palatos durų, nes dukra prie jos nenorėjo pasakoti visų išgyvenimų.

„Apklausa atlikta akivaizdžiai pažeidžiant reikalavimus, – aiškino M.Žičkutė. –Apklausiant nepilnametį privalo dalyvauti jo tėvai arba globėjai, o šiems negalint – Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistas. O šiuo atveju pareigūnai be psichologo ar socialinio darbuotojo pagalbos mergaitę kamantinėjo apie jai labai skaudžius dalykus. Ji ne tik nesulaukė užuojautos, bet buvo spaudžiama, gąsdinama.”

Policininkei skauda galvą

Lietuvos „Carito” darbuotojai teigia bylos numarinti neleisiantys. Šiuo metu ieškomas teisininkas, kuris padėtų atstovauti Gabijos ir jos šeimos interesams.

„Mamos tikėjimas teisėsauga šiuo metu yra visiškai palaužtas. Vietoj pagalbos jai skirta nuobauda už vaiko nepriežiūrą“, – stebėjosi M. Žičkutė.

Administracinio teisės pažeidimo protokolas už vaiko nepriežiūrą Gabijos mamai įteiktas po to, kai vieno iš pabėgimo iš namų metu mergina aptikta gurkšnojanti alkoholinius gėrimus.

Įdomiausia, kad ji buvo rasta kažkokiame bute su nepažįstamu pilnamečiu vyru, kuris tų gėrimų jai ir davė, tačiau nubausta mergaitės motina, – pasakojo M. Žičkutė. –Gabijos bylą kuruojanti policijos specialistė atvirai sakydavo, kad jai nuo Gabijos mamos skambučių skauda galvą ir ji nebesiruošia nieko daugiau daryti.“

Dienraščiui su minima policijos darbuotoja pasikalbėti nepavyko. Ji šiuo metu atostogauja. Nepavyko išgirsti ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) nuomonės. „Pradėtas tarnybinis patikrinimas. Jį atlikus, galėsime atsakyti į klausimus. Jeigu paaiškės, kad pareigūnai savo pareigas atliko netinkamai, Kauno apskrities VPK vadovybė spręs dėl jų atsakomybės“, – raštu „Kauno dienai“ atsakė policijos atstovai.


Tadas Širvinskas

Publikuota 2013 m. rugsėjo 18 d. „Kauno diena”