Straipsniai - 2018

KRISTINA MIŠINIENĖ: „FOTOGRAFAS LIEČIA, O MERGAITĖMS ATRODO, KAD TAI – NORMALU, TIK REIKIA PAKENTĖTI“ („WWW.15MIN.LT”, 2018-07-19)

Vaikų psichiatras Linas Slušnys ir Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė 15min tiesioginėje transliacijoje diskutavo apie internete slypinčius pavojus, seksualinius nusikaltimus ir jų aukas.
Diskusiją inspiravo trečiadienio įvykiai, kai sostinės kriminalinės policijos pareigūnai pranešė sulaikę fotografu Dovydu pasivadinusį asmenį, viliojusį merginas fotomodelio karjerai ir jas, apsvaigintas, prievartavusį.
Pranešimą apie tai išplatinusi Vilniaus apskrities policija kviečia atsiliepti visas nukentėjusias.
Liepos pirmomis dienomis 15min publikavo straipsnių ciklą apie Sexymodels.eu skelbiamas merginų, tarp jų – ir nepilnamečių, atrankas erotinėms fotosesijoms.
Žurnalistinio eksperimento metu buvo atskleista, kad fotografu prisistatęs Dovydas yra visai ne Dovydas, o „Alfa vyru“ save tituluojantis Airinas Arutiunianas.
„Šitie asmenys sugeba manipuliuioti žmogaus norais, ypač 12–16 metų vaikų, kurių savimonė dar yra žema. Užkimbama už emocinio faktoriaus: aš tau sukursiu tavo svajonių gyvenimą, viską, ko nori, gausi iš manęs“, – sako L.Slušnys.
Jo teigimu, mūsų visuomenėje žodis sexy jau nieko nereiškia. Socialiniuose tinkluose „tu atrodai sexy, esi labai sexy“ tapęs bendriniu apibūdinimu, reiškiančiu komplimentą.
Būtent dėl to, pasak K.Mišinienės, vaikai neatpažįsta liguistų situacijų: „Jei fotografas peržengia tam tikras ribas, liepia apsinuoginti, liečia, masturbuoja, net ir tokių yra buvę situacijų, tai tiesiog reikia pakentėti, gal taip turi būti, gal visi fotografai taip elgiasi.“
K.Mišinienė prisipažįsta kaskart nustembanti, kokią galią turi nuotrauka: „Su nuotrauka gali sugadinti žmogui gyvenimą, jauną mergaitę gali net į prostituciją įtraukti. Vien todėl, kad įdėsi nuotraukas internete. Nuotrauka – didžiulis ginklas.“
K.Mišinienės teigimu, sielų ir kūnų žvejai tinklus meta labai plačiai, o prevencijos nėra arba ji apverktina: „Daug važinėjame po regionus, po kaimus, po provinciją, nes ieškome nukentėjusių ir norime pasiūlyti jiems pagalbą. Atvažiuoji į kaimo mokyklą, kalbi apie internetinę pornografiją ir klausi mergaičių, ar yra sulaukusios pasiūlymo fotografuotis, o gal vykti į užsienį šokti striptizo, ir, jūs nepatikėsite, pakyla rankos. Ir ne viena ranka, o daug rankų.“
Pasakojama apie skelbimus, o atsiliepus į juos prasideda persekiojimas, visokie pasiūlymai: „Nesakau, kad tai – masiška. Bet tai vyksta. Ir vyksta didesniu mastu nei norime pripažinti.“
L.Slušnys prabrėžė, kad berniukai patiria tą patį spaudimą: „Jų taip pat ieško, jie taip pat įkliūva. Tik apie juos žinome dar mažiau, nes jie dar mažiau kalba.“
Jei nukentėjote nuo pareigūnų sulaikyto asmens, kreiptis galima bendruoju pagalbos telefonu 112 arba skambinti į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyrių tel. (8 5) 271 6007.
Dėmesio!
Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.
Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.
Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
Autorius: Dovilė Jablonskaitė
Publikuota: 2018m. liepos 19d.,