Straipsniai - 2019

Į SEKSO VERGIJĄ PATEKUSIŲ MOTERŲ REALYBĖ: SVAIGINAMOS TOL, KOL TAMPA LENGVAI VALDOMOMIS GYVOMIS PREKĖMIS ("WWW.DELFI.LT", 2019-04-27)

Pašlijusi fizinė ir psichinė sveikata, narkotikai ir alkoholis, smurtaujantys klientai – visa tai naktinių plaštakių realybė.
Kaip teigiama LNK žinių žurnalistės Ievos Motejūnaitės reportaže, suteneriai prostitutes įbaugina tiek, kad šios bijo kreiptis pagalbos. Suteneriai ir taip pažeidžiamas moteris tyčia pripratina prie alkoholio ir narkotikų, kad šios taptų dar labiau priklausomos nuo kitų žmonių. Kad palaužti pažeidžiamas moteris yra pagrindinis žmonėmis prekiaujančių nusikaltėlių tikslas, patvirtina ir Vilniaus moterų namų vadovė Lilija Henrika Vasiliauskienė. „Į prostituciją įtrauktos moterys yra labai išgąsdintos. Jos yra palaužtos tiek sutenerių, kurių pirmasis darbas iš tikrųjų yra šitą gyvą prekę padaryti geriau valdomą, reiškia, tikrai palaužti, bet taip pat ir to, kad už tai yra baudžiama. Suteneriai turi kuo jas gąsdinti ir paprastesnis žmogus, o tai dažnai būna merginos iš labai nepalankios aplinkos, ir mažai išsilavinusios, ir jos iš tikrųjų tuo tiki“, – teigia ji. Kaip teigiama reportaže, pagalbos į sekso vergiją pakliuvusios moterys kreipiasi retai, už jas tai dažniausiai padaro socialiniai darbuotojai, tačiau sėkmės istorijų esą yra labai mažai. Net išsivysčiusiose Europos šalyse vidutinė prostitutes gyvenimo trukmė 33 metai – parsidavinėjančias moteris naikina ligos, dalis miršta nuo alkoholio ar narkotikų, kitos tiek palūžta psichologiškai, kad nusižudo. Būna ir tokių incidentų, kai prostitutes mirtinai sumuša klientai. „Istorijos yra ir panašios, ir kartu skirtingos. Matome, kad tai yra ir globos įstaigų mergaitės, kurios nesurado savo vietų didmiesčiuose ir labai greitai pateko į sutenerių rankas, ir moterys, kurios bėga nuo smurto namuose, moterys, mergaitės, kurios patyrė seksualinę prievartą ir jau visai kitaip žiūri tiek į savo kūno ribas, tiek savivertė yra gana smarkiai pakitusi“, – kas pakliūva į prostitucijos tinklus vardija Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) vadovė Kristina Mišinienė.

Už vertimąsi prostitucija Lietuvoje gresia bauda nuo 90 iki 140 eurų. Jei prostitutė įkliūva ne pirmą kartą, baudos dydis gali siekti ir iki 300 eurų. Tokia pati atsakomybė taikoma ir sekso paslaugas perkantiems klientams. Vis dėlto, teigiama LNK žinių reportaže, Lietuvoje dažniau baudžiamos į sekso vergiją pakliuvusios moterys nei šias nelegalias paslaugas perkantys klientai – per metus nubaudžiama keli šimtai prostitučių ir tik keliolika klientų. Tiesa, jei moteris į prostituciją buvo įtraukta naudojant prievartą, apgaulę ar būdama nepilnametė, ji bausmės gali išvengti. LNK žinios neseniai atliko eksperimentą, kai žurnalistė apsimetė prostitute ir slaptomis kameromis susidūrimą su Vilniaus stoties rajone savo kūnu prekiaujančiomis moterimis nufilmavo slapta kamera. Žurnalistei prostitutės grasino, įžeidinėjo ją necenzūriniais žodžiais. Tuo tarpu vienas taksistas patarė jaunai prostitute apsimetusiai žurnalistei eiti klientų laukti į kitas stoties mikrorajono gatves, nuo kurių esą naujokės ir pradeda. Vyras pripažino, kad prostitucija besiverčiančias moteris jam dažnai tenka nuvežti pas klientes.

Per kelias valandas trukusį eksperimentą žurnalistai užfiksavo ir pro prostitučių laukimo vietas pravažiuojančių policijos pareigūnų automobilius, tačiau policijos atstovas žinių žurnalistams aiškino, jog bausti moterų tiesiog už stovėjimą gatvėje negali. „Vien už stovėjimą paprastai nėra baudžiama, reikia nustatyti pažeidimo sudėtį. Paprastai tame specializuojasi tam tikra grupė pareigūnų, kurie geriau susipažinę su situacija ir paprastai tos priemonės būna rezultatyvios “, – tikino Vilniaus 3-ojo policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Alvydas Šimkus. Specialius reidus pareigūnai rengia kelis kartus per mėnesį.  Vis dėlto Seime jau ketinama imtis kitokių priemonių, siekiant sumažinti prekybos žmonėmis mastą – baudžiami būtų sekso paslaugas perkantys klientai, jiems grėstų iki pusės metų nelaisvės, o prostitutės baudžiamos nebūtų. Seimo nariai siūlo kriminalizuoti sekso paslaugų pirkimą ir už tai taikyti ne administracinę, o baudžiamąją atsakomybę. „Iš esmės tos baudos, kurios joms (prostitutėms – DELFI) yra skiriamos, vietoj to, kad turėtų prevencinį poveikį, dar labiau įklampina šias moteris į skolas“, – LNK žinioms teigė Seimo narė Dovilė Šakalienė.

Dėmesio!

Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.

Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją. 

Autorius: LNK žinios, Delfi

Publikuota: 2019m. balandžio 27d.,https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/i-sekso-vergija-patekusiu-moteru-realybe-svaiginamos-tol-kol-tampa-lengvai-valdomomis-gyvomis-prekemis.d?id=81007173