Straipsniai - 2019

„FACEBOOK“ ĮSISUKO TVIRKINTOJAS: TĖVAI NĖ NEĮTARĖ, KĄ SOCIALINIAME TINKLE VEIKĖ JŲ MAŽAMETĖS DUKROS ("WWW.DELFI.LT", 2019-07-30)

Viena kita paprasta žinutė ir prasideda raginimai atsiųsti apnuogintų intymių vietų nuotraukas, prašymai kalbėti vaizdo pokalbiu ir stebėti, kol jis pats save patenkins bei gąsdinimai, kad jei nevykdys prašymų – susidoros. Ir tai ne suaugusiųjų pažintys, taip „Facebook“ tinkle suaugęs vyras „medžiojo“ nepilnametes mergaites. Tuo metu vyrui buvo 29-eri, o jauniausia jo tvirkinta mergaitė buvo tik ketvirtokė. 

Straipsnyje nebus atskleidžiami asmeniniai nei nuteistojo, nei nukentėjusiųjų duomenys siekiant nepažeisti nukentėjusių mergaičių interesams. O šia istorija dalijasi Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimo centro (KOPŽI) specialistai, norėdami įspėti kitus tėvus.

Nuo nekaltų žinučių iki grasinimų „Facebook“ tinkle anketą susikūręs 29-erių vyras joje neįrašė nei vardo, nei pavardės. Anketoje nebuvo ir nuotraukos, tačiau tai nepilnametėms, užmezgusioms pokalbį su juo, įtarimų nekėlė. Vyro bendravimo taktika buvo paprasta – suradęs mergaitės anketą tiesiog ją užkalbindavo, o vėliau pokalbis pradėdavo krypti nepadorių temų link. Teisme vyras nurodė, kad su mergaitėmis susipažindavo iš neturėjimo, ką veikti. Pripažino ir tai, kad grasindavo ir tvirkino – demonstruodavo savo lytinius organus, prašydavo, kad mergaitės įsijungtų kamerą ir stebėtų jį, kol jis, sėdėdamas prieš kamerą, pasitenkins pats save. Jis neneigė, kad prašė mergaičių atsiųsti savo intymių nuotraukų, o joms nepaklusus grasindavo. Grasindavo ir gavęs nuotraukų, kad jei nustos tai daryti – paviešins jas internete.

Ir ne tik grasindavo, vienos merginos nuotraukos buvo paviešintos ir pastaroji dėl to skaudžiai nukentėjo. Teisme vyras tikino, kad merginos nuotraukos buvo išplatintos netyčia, esą „tai padarė netyčia paspausdamas mygtuką“. Kitą mergaitę grasindamas privertė į savo lytinius organus kišti daiktus. Šio veiksmo motyvų teisme vyras paaiškinti negalėjo. Iš viso teismo metu buvo suskaičiuotos dvidešimt trys nuo tvirtintojo nukentėjusios mergaitės.

Mergaitei teko keisti mokyklą

 Visas savo aukas tvirkintojas susirasdavo „Facebook“ tinkle. Užkalbinęs ilgai netrukdavo, kol pradėdavo prašyti atsiųsti savo apnuogintų nuotraukų. Viena nukentėjusi mergina, susipažinusi su juo internete, pasidarė uždara, pradėjo miegoti viena, daug laiko praleisdavo naudodamasi telefonu. Apie šį elgesį mamai pasakiusi mergaitės netikra sesuo netrukus internete rado jos apsinuoginusios nuotrauką. Dar po kelių dienų – dar vieną nuotrauką, kurioje ji buvo su apatiniais drabužėliais. Netrukus apie jos internetinę pažintį sužinojo netikras brolis. Jis rado internete ne vardu ir ne pavarde pasivadinusio vyro pokalbius, kuriuose buvo grasinimų, kad jei ši neatsiųs savo nuotraukų – apie jos pažintį ir esą netinkamus veiksmus jis papasakos ją globojančiai moteriai.

Apie mergaitės pažintį sužinojusi ją globojanti moteris pati susirado tvirkintoją socialiniame tinkle ir paklausė, kodėl jis taip elgiasi su mergaite. Nepilnametes tvirkinęs vyras toliau tvirtino, kad jei ji neatsiųs dar daugiau nuotraukų, jau turimas pakoreguos nuotraukų keitimo programa ir paviešins internete.

 Į pinkles pateko net ketvirtokė

 Jauniausiai tvirkintojo aukai susirašinėjimo metu buvo vos dešimt metų. Nukentėjusioji teisme pasakojo, kad ją „Facebook“ tinkle susirado pats vyras. Iš pradžių tai buvo bendro pobūdžio susirašinėjimas, tačiau netrukus asmuo pradėjo jai skambinti vaizdo pokalbiais, įsijungęs kamerą. Mergaitė nurodė, kad kartą atsiliepė skambinusiam vyrui, tačiau išjungė savo kamerą ir garsą. Šio pokalbio metu, kaip nurodė mergaitė, vyras parodė savo lytinius organus. Pokalbis truko kelias minutes. Po šio pokalbio vyras mergaitei skambino dar kelis kartus. Mergaitė atsiliepė dar vieną kartą ir pamatė tą patį, ką ir pirmojo pokalbio metu – apnuogintus vyro lytinius organus ir prie jų judančias vyro rankas.

Visos nuo jo nukentėjusios merginos tvirtino, kad jis su jomis darė tą patį – skambindavo vaizdo pokalbiais ir demonstruodavo savo lytinius organus ir nieko nekalbėdavo.

Grasindavo ir mergaitės klimpdavo vis giliau 

Kelis mėnesius su tvirkintoju žinutėmis bendravusi nepilnametė teigė, kad pirmoji jo žinutė skambėjo nekaltai: „Labas, ką veiki?“ Mergaitė atsakė, kad jai keturiolika, nors iš tiesų buvo mažiau. Nieko nelaukęs vyras paprašė mergaitės atsiųsti savo nuotraukų, tačiau ji iš pradžių nesutiko. Po savaitės mergaitė sutiko pakalbėti su vyru vaizdo pokalbio metu ir pademonstravo savo lytinius organus. Vyrui to užteko, kad pradėtų grasinti. Pamatęs apnuogintus jos lytinius organus pradėjo rašyti, kad turi visa tai išsisaugojęs savo kompiuteryje ir jei ji nesiųs jam daugiau savo apsinuoginusios nuotraukų, esą ims ir patalpins visa tai internete. Mergina atsikalbinėjo maždaug savaitę, tačiau pabijojusi jo grasinimų nusifilmavo nuoga krūtine ir nusiuntė jam įrašą. Mergina pasakojo, kad vaizdo įrašuose lietė savo lytinius organus ir krūtis.

Beje, merginos teigimu, tuo metu, kai vykdavo vaizdo pokalbiai, vyras išjungdavo savo kameros garsą ir rašydavo jai, kaip jai save liesti. Mergaitė teisme tvirtino, kad pirmą įrašą nusiuntė nepagalvojusi apie pasekmes, o antrąjį bijodama grasinimų. 

Apsinuogino už pinigus

 Dar viena nukentėjusi mergaitė teisme pasakojo, kad su vyru internete bendravo keturis kartus. Mergaitės teigimu, vyras pokalbių metu buvo nuogas ir ne tik save liesdavo, bet ir ragindavo ją save liesti.

Vaizdo pokalbių metu vyras neslėpė savo veido, tačiau kai trylikametė nusprendė nebetęsti pažinties, šis pradėjo grasinti, kad atvažiuos ir išprievartaus ją, kad svaigins narkotinėmis medžiagomis. Vis dėlto trylikametė sutiko apsinuoginti prieš kamerą. Tiesa, tik dėl to, kad už tai jai buvo pasiūlyta finansiškai atlyginti. Tuomet prasidėjo ir kone po valandą trukę vaizdo pokalbiai. Po kurio laiko mergina nustojo su juo bendrauti, užblokavo jo anketą, kad šis nebegalėtų jai parašyti ir niekam apie tai nepasakojo. Nepasakojo ne tik ji, ir kitos mergaitės niekam nesiskundė ir vengė tėvų prašyti pagalbos bijodamos, kad vyras išpildys savo grasinimus.

 Teismas suvaržė laisvę

 Į teismo suolą sėdęs jaunas vyras už daugiau nei dvidešimties mergaičių tvirkinimą buvo nubaustas trejiems metams ir aštuoniems mėnesiams laisvės atėmimo bausmę atliekant pataisos namuose. Vyras taip pat turėjo atlyginti žalą: vienai mergaitei sumokėti du tūkstančius eurų, dar dviem po tūkstantį. Nuteistasis taip pat turėjo padengti kelių mergaičių artimųjų teismo išlaidas. 

Išryškėjo dar viena opi problema 

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) vadovė Kristina Mišinienė šioje situacijoje įžvelgė dar vieną opią problemą – nė vienai mergaitei nebuvo suteikta reikiama pagalba. „Vaikų gaudymas ir išnaudojimas pornografijai kelia pasibjaurėjimą ir pyktį, tačiau šį kartą norime kalbėti ne apie tai. Kodėl tokį išnaudojimą patyrusios mergaitės nei viena nebuvo nukreipta pagalbai? Ikiteisminio tyrimo metu kelios jų gavo valstybinį advokatą, kuris finale pareiškė atsisakantis vaikų tolimesnio atstovavimo teisme, nesugebėjo net surašyti civilinių ieškinių, pareikalavęs už juos jau mokesčio iš šeimų. Tokia tad ta nemokama valstybinė teisinė pagalba. Nėra šioje srityje jokios kontrolės, panašu, ir standartų“, – DELFI teigė K. Mišinienė. Ji teigė, kad apie bylą KOPŽI sužinojo atsitiktinai, kai vienos iš mergaičių mama kreipėsi pagalbos. „Turėjome pora dienų surasti advokatę, pasiūlyti šeimoms savo pagalbą. Bet ar tokias sudėtingas situacijas reiktų taip karštligiškai spręsti, jeigu teisėsauga bendradarbiautų su Vaiko teisių apsaugos tarnybomis, o šioms rūpėtų nuskriaustų vaikų likimai? Kažkoks nesibaigiantis absurdas šalyje – centralizavus vaikų apsaugą, nėra jokios vieningos vadybos, vardan blogai suprastos asmens duomenų apsaugos darbuotojai palieka vaikus be pagalbos. Mergaitės iš aštuonių skirtingų šalies regionų – bet šiame atvejyje net pėdsakų neradome tarnybų bendro darbo, vadovaujant kvalifikuotam „centrui“, – tvirtino K. Mišinienė. – Negi tokios užduotys yra per sudėtingos? Sunku tuo patikėti.“ 

Dėmesio!

Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.

Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.  

Autorius: Kristina Pocytė

Publikuota: 2019m. liepos 30d.,https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/facebook-isisuko-tvirkintojas-tevai-ne-neitare-ka-socialiniame-tinkle-veike-ju-mazametes-dukros.d?id=81580351&fbclid=IwAR1nMgCv1cLH43zuKnBxv1hbLOU0rAYa0WgzanvKu4OvsDKAPgTfI1s-TXo