Straipsniai - 2019

DISKUTUOTA APIE INTERNETE TYKANČIUS PAVOJUS ("WWW.TZINIOS.LT", 2019-12-17)

Gruodžio 5-ąją Telšių švietimo centre vyko seminaras „Kada internetas tampa pavojingas? Atpažinkime nepilnamečių verbavimą ir išnaudojimą“. Renginyje švietimo įstaigų darbuotojai, teisėsaugos institucijų atstovai ir kiti susirinkusieji diskutavo apie internete kylančius pavojus ir aptarė prevencines priemones, kaip nuo to apsaugoti nepilnamečius.
Monika GIRDVAINĖ
Buvo išnaudojamos keturios telšiškės
Seminarą organizavusio Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu (KOPŽI) centro vadovė Kristina Mišinienė pastebėjo, jog apie vaikų išnaudojimą internete ir kitus jame tykančius pavojus būtina kalbėti dėl to, kad šis procesas būtų stabdomas įvairiomis priemonėmis ir aukomis taptų kuo mažiau nepilnamečių.
KOPŽI centrui priklausančių dešimties socialinių darbuotojų komanda dirba visoje Lietuvoje su įvairaus tipo išnaudojimo aukomis.
Toks seminaras Telšiuose surengtas reaguojant į pastaraisiais metais nutikusį skaudų įvykį.
Šiais metais išnagrinėta byla, kurioje keturios 11–14 metų mergaitės iš Telšių buvo seksualiai prievartaujamos, tvirkinamos asmens iš Vilniaus, su kuriuo susipažino socialiniame tinkle „Facebook“.
„Viskas vyko Telšių mieste. Skriaudėjas yra uždarytas, jis šiuo metu pavojaus nekelia. O šis įvykis rodo, kaip paprasčiausia pažintis, vėliau šantažas, susitikimai virto į baisius dalykus, kuriuos mergaitės atsimins visą gyvenimą.
Atrodo, ar gali tokie dalykai pas mus vykti? Taip, jie vyksta. Ir tokia byla ne viena pasitaiko.
Pykti ant vaikų dėl to, kad jie naršo internete, kad kažkuo domisi, nereikia. Smalsumas yra gerai, o visų mūsų pareiga stebėti, kad tas smalsumas nevirstų bėda. Pasekmės gali būti labai liūdnos ir todėl turime tokių vaikų, kurie matė tai, ko neturėjo matyti“, – susirinkusiesiems kalbėjo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Robertas Jagminas.
Pristatė aktualią informaciją
Seminaro lektorius Sergej Chaniutko, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas, pastebėjo, kad grėsmių interneto erdvėje yra daug. Tačiau, anot lektoriaus, jų nereikia bijoti – grėsmes reikia tiesiog atpažinti ir užkirsti kelią joms plisti.
„Tiesiog reikia bendrauti su vaiku, domėtis tuo, kuo jis domisi internete, kalbėtis įvairiomis temomis ir stengtis, kad atžala galėtų atsiverti ir pasipasakoti visais klausimais“, – vieną pagrindinių vaikų apsaugos priemonių įvardijo pranešėjas.
Kalbėdamas apie tai, kokie pavojai tyko internete, kaip atpažinti verbuotojus socialiniuose tinkluose, jis susirinkusiesiems pristatė informaciją, vaizdinę medžiagą. S. Chaniutko taip pat apžvelgė nusikaltėlių internete naudojamas taktikas, pristatė seksualinių nusikaltėlių portretą.
Taip pat pateikti realūs verbavimo internete pavyzdžiai, atlikta konkrečios situacijos analizė.
Lektorius susirinkusiesiems suteikė patarimų, pasidalijo prevencinės medžiagos nuorodomis.
„Kai mes kalbame apie grėsmes internete ir stebime viešąją erdvę, tų nusikaltimų atrodo labai daug. Bet iš esmės vienas iš geriausių dalykų sprendžiant tokias problemas yra viešumas: reikia iškelti problemas į viršų ir plačiai diskutuoti apie tai, kas vyksta, nesvarbu, kokia tai tema: prekyba žmonėmis, seksualinis išnaudojimas ar koks kitas nusikaltimas“, – visuomenę reaguoti į nusikalstamą veiką ragino S. Chaniutko.
Dėmesio!
Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.
Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.
Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
Publikuota: 2019m. gruodžio 17d.,

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *